top of page
Vera

Bindweefsel // Fascia


Je hebt het me tijdens de lessen Yin Yoga vast wel eens horen hebben over fascia of bindweefsel. Maar wat is dat bindweefsel nu eigenlijk? Wat gebeurt er als het bindweefsel niet goed functioneert? Wat doet Yin Yoga met je bindweefsel? Op deze vragen krijg je in deze blog antwoord.

Wat is bindweefsel?

Hoe ik het uitleg in mijn lessen is, dat het bindweefsel een heel groot netwerk is door ons hele lichaam heen. Hierdoor is alles met elkaar verbonden. Bindweefsel bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht, collageen- en elastinevezels en hyaluronzuur. Hierdoor zorgt ons bindweefsel voor zowel soepel- als voor stevigheid in ons lichaam. Je zou het je kunnen voorstellen als een heel groot spinnenweb.

Naast deze uitleg over het bindweefsel, wil ik jullie het volgende niet onthouden. Je hebt misschien wel eens van meridianen gehoord. Dr. Motoyama heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de meridianen. Hij ontdekte banen van aaneengeketende hyaluronzuurmoleculen (waterbanen) in het bindweefsel. Hyaluronzuur kan tot 1000 keer zijn eigen volume water aan zich binden en water geleidt energie. De moderne meridiaantheorie van Dr. Motoyama gaat er van uit dat energie (chi) door deze waterbanen stroomt. De locatie en werking van deze banen vallen samen met de meridianen. Het is daarom dat ik vaak aanhaal dat we meridianen kunnen opvatten als energiebanen of snelwegen die door ons bindweefsel lopen als rivieren van energie.

Wat gebeurt er als het bindweefsel niet goed functioneert?

Het bindweefsel bestaat voor een groot deel uit water. Wanneer het bindweefsel uitdroogt of bevriest, verliest het bindweefsel aan soepelheid en stevigheid. Dit kan voor problemen zorgen. Misschien heb je wel eens gehoord van een frozen shoulder of ben je bekend met klachten aan je onderrug of heupen. Ook fibromyalgie en hernia kunnen te maken hebben met bindweefsel dat niet goed functioneert.

De meeste klachten hebben te maken met bevriezing van het vocht, het water, in het bindweefsel. Vaak ontstaat deze bevriezing door te weinig beweging in fysieke maar ook mentale of energetische zin. Ik leg dat als volgt uit: Wanneer je een gebeurtenis niet eerder hebt kunnen verwerken of een emotie niet eerder hebt kunnen uiten, slaat dat zich op in je lichaam. Nog iets specifieker kan zich dat opslaan in je bindweefsel als bevroren water. Beweging wordt hierdoor steeds lastiger waardoor je, op welk gebied dan ook in je leven, vast komt te zitten of zelfs stil kunt komen staan.

Als je de moderne meridiaantheorie volgt, zijn de klachten die ontstaan uit te leggen als blokkades van de rivieren van energie die niet meer kunnen doorstromen. Door onze snelwegen weer (file)vrij te maken, vindt er een betere doorstroming van energie plaats en ontstaat er meer ruimte.

Het vastkomen zitten of het ontstaan van blokkades, gaat niet over een nacht ijs. Dat gaat geleidelijk. Het gebeurt zelfs dagelijks dat we uitdrogen. Je herkent het misschien wel, dat als je wakker wordt en opstaat, dat het in het begin net even wat stroever gaat. Dit heeft vaak te maken met bindweefsel dat gedurende de nacht is uitgedroogd. Door te bewegen kan er weer vocht in je bindweefsel komen en loop je weer gesmeerd. Wil je daar meer over weten, bekijk dan eens The Fuzz Speech.

Wat doet Yin Yoga met je bindweefsel?

Bij Yin Yoga stimuleer je je bindweefsel. Dit doe je door enige tijd een bepaalde houding aan te houden. Door de rek of compressie kan het bindweefsel hyaluronzuur aanmaken. Hyaluronzuur bindt tot 1000 keer zijn eigen volume aan vocht aan zich waardoor het bindweefsel weer water aan kan trekken. Hierdoor wordt het bindweefsel soepeler en steviger.

Yin Yoga helpt je het bevroren water in je bindweefsel te ontdooien. Door de aandacht die je erheen brengt, de houding te worden en te zijn, geef je jezelf en je bindweefsel de mogelijkheid om dat wat vast is komen te zitten weer ruimte te geven. Ook dit resulteert uiteindelijk in meer soepel- en stevigheid van jou en je lichaam. Ook hierbij is geduld geboden. Vaak is het ijs dat is ontstaan in het bindweefsel geleidelijk ontstaan. Het heeft daarom ook tijd nodig om te ontdooien en in beweging te komen. Geef het de tijd, geef jezelf de ruimte en weet dat bindweefsel een maand of 6 tot 12 de tijd nodig heeft om opnieuw in plooi te komen. Maar als dit eenmaal is gebeurt, is het blijvend en duurzaam. Water is een supergeleider, dus je kunt dit proces van het geven van nieuwe informatie aan je lichaam iedere seconde van de dag beginnen.

Mooier dan mijn collega Wanda // Hanami Yoga kan ik het niet verwoorden:

" Gevoelens zijn fluisteringen van binnenuit die je iets willen vertellen. Nare of vervelende ervaringen die je meemaakt gaan vaak naar binnen, kristalliseren als diamantjes(frozen emotions) en zetten zich stevig vast in je lichaam, met name in het bindweefsel. Ze belemmeren de energie stroom, er ontstaan blokkades, naar een vrij en authentiek leven.

Deze diamantjes kun jij ervaren als pijn, een onbestemd gevoel, een gevoel dat het niet meer stroomt, vermoeidheid, spanning.......het zijn de diamantjes of te wel Frozen Emotions, die je iets te vertellen hebben, iets te leren zodat je verder kunt. Iedereen verzamelt ze en ze zijn er niet voor niets. Het zijn lessen die op je pad komen en je laten groeien tot wie jij bent. Fonkelende plekjes in jou die op een gegeven moment gezien willen worden en aandacht vragen via je lijf.

Het kan best een uitdaging zijn om naar binnen te keren, je antennes op jezelf te richten en op zoek te gaan naar de diamantjes. Sommigen liggen aan de oppervlakte te schitteren, voor anderen mag je wat dieper kijken. Tijdens Yin Yoga kom je deze diamantjes tegen, maar ook met je ademhaling, een visualisatie, met bewegen, dansen of meditatie. Door ze aandacht te geven laat ze schitteren, kunnen Frozen Emotions weer ontdooien en jouw energie weer stromen. "

Herken je iets in het bovenstaande?

Ben je bekend met klachten van het bindweefsel?

Heb je vragen of wil je weten of Yin Yoga jou kan helpen?

Je bent van harte welkom en ik hoor het graag!

Lieve groet & Namasté, Vera

e: vera.connectyin@gmail.com

346 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page